World Maritime University har funnits i Malmö sedan 1983 och är något så mäktigt som Sveriges enda FN institution. Här bedrivs avancerad internationell forskning och utbildning om sjöfart och relaterade frågor med lärare och studenter från hela världen. Just nu studerar omkring 130 studenter på det som man beskriver som sitt flaggskepp; MSc in Maritime Affairs. Programmet erbjuder sju olika inriktningar som exempelvis Maritime Energy Management och Maritime Law.

Skapar band med studenter från hela världen
I ett studierum på WMU träffar Sjöfartstidningen tre studenter som är mitt i mastersprogrammet. De lyfter alla fram den internationella miljön och möjligheter att knyta kontakter som de absolut största fördelen.
– Jag uppskattar att vi hela tiden lär oss nya saker om hur det funkar i andra länder. Tack vare studenter föreläsare från så många olika länder blir det väldigt varierat, säger Zeinab Sammo som till vardags arbetar för Ghanas nationella sjöfartsmyndighet.
Hon har en bakgrund inom HR, och efter att ha läst ett antal kortare maritima kurser i hemlandet kändes mastersutbildningen på WMU som ett viktigt steg i karriären. Joshua Obayan från Nigeria är i grunden ingenjör men han har också en examen i företagsekonomi och har arbetat med tekniskt stöd sjöfartsdirektören i Nigeria.
– Vi har försökt utveckla vår egen inhemska sjöfartsindustri för att stärka vår position inom den internationella sjöfarten. Att komma hit och studera ger mig en otrolig erfarenhet för att förstå det globala perspektivet, säger Joshua Obayan.
En intensiv studieperiod tillsammans med studiekamrater från olika länder skapar starka relationer som kommer att finnas med under yrkeslivet. Khusnul Khotimah från Indonesien berättar att man just nu håller på och utvecklar en gemensam podcast om global sjöfart där studenterna står för innehållet. Hon menar att det och mycket annat från tiden på skolan ger en bra grund för den som siktar på en internationell karriär.
– Ja, det är faktiskt på min dröm, att arbeta utanför mitt land för att få ett bredare perspektiv som ett bredare perspektiv på den globala sjöfarten, säger Khusnul Khotimah.
Relativt okänt bland svenskar
Trots att WMU funnits länge i Sverige är möjligheterna som finns inom universitet ganska okända för många inom sjöfartsnäringen. Nu görs en insats för att få fler svenskar att söka till de kvalificerade mastersutbildningarna som ofta är en biljett till en internationell maritim karriär.
Utbildningen ger självförtroende när det gäller att möta kollegor från olika kulturer i olika länder.
WMU:s rektor Maximo Q Mejia
Tillsammans med den svenska regeringen har WMU tillsammans med regeringen och föreningen Svensk Sjöfart öppnat upp en så kallad Trust Fund där svenska studerande kan ansöka om medel för studieavgifterna. WMU:s verksamhet finansieras nämligen till stora delar av studieavgifter, och många av studenterna får någon form av finansiering från olika fonder eller privata donationer från företag. Den svenska fonden ger nu samma möjligheter för sökanden från Sverige.
– Kompetensförsörjningen inom sjöfarten är avgörande både för branschen och långsiktigt för en fungerande svensk handel. Jag är därför väldigt glad att vi gemensamt beslutat att förnya avtalet och därigenom skapa möjligheter för studenter och medarbetare inom sjöfartsklustret att fördjupa sina kunskaper och kompetensutvecklas, säger Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart.
Gav toppjobb i IMO
Fonden har legat vilande några år, men tidigare har ett tiotal svenskar beviljats pengar för studier på WMU. En av de svenska alumnerna från universitet är Fredrik Haag som idag har en tung chefsroll inom IMO där han bland annat ansvarar för genomförandet av Londonkonventionen och protokollet om dumpning av avfall och andra frågor till havs.
WMU:s rektor Maximo Q Mejia är själv alumn från universitet, och han beskriver utbildningen som en otrolig start på en internationell maritim karriär.
– Våra studeranden kommer från 52 länder och bor tillsammans i samma bostadsområde, och arbetar tillsammans på universitetet. Det sker en interaktion på olika plan, så efter programmet talar de inte bara samma sjöfartsspråk, utan de har också fått självförtroende när det gäller att möta kollegor från olika kulturer i olika länder. Det är troligen samma människor som de kommer att träffa när de förhandlar i IMO eller på andra konferenser och möten, säger Maximo Q Mejia.
Vill ge en ny syn på jobb inom sjöfart
Momoko Kitada är forskare och ansvarig för området Maritim utbildning och träning. Hon har själv en bakgrund som sjöfarare och vill med sitt arbete på WMU vara med och förändra normer och attityder inom branschen.

– Den här branschen verkligen förändras snabbt och arbetet som sjöman idag är helt annorlunda jämfört med för 20 år sedan. Därför behövs nu också andra typer av utbildningar.
Sedan Momoko Kitada blev chef för specialiseringen har hon också försökt att förändra bilden av utbildningen. När man tog fram en akademisk handbok bytte man ut bilder på typiskt manligt kodade objekt till mer futuristiska bilder.
– Jag vill komma bort på det stora fokuset på teknik, och visa upp andra aspekter. Jag har inga bevis för att det har fått effekt, men vi får nu faktiskt nu mer än dubbla antalet ansökningar till den här specialiseringen jämfört med tidigare år. Inklusive sökande från USA och utvecklade länder.
Information om hur man ansöker till studieprogram med stöd från den svenska fonden hittas på WMU:s hemsida.