Konceptfartyget Stena Futuro är 240 meter långt och har plats för fyra vingsegel.

Fotograf: Stena Teknik

Kategori: Färjetrafik | Innovation | Nya bränslen

Stena Line utvecklar nytt konceptfartyg

Genom optimal design och ny teknik ska det nya konceptfartyget Stena Futuro kunna minska energiförbrukningen med 20 procent eller mer.

Ett av Stena Lines centrala mål är att minska CO2-utsläppen med 30 procent till 2030. För att nå dit arbetar man inte minst med avkarbonisering av fartygsflottan – vilket enligt rederiet görs dels genom effektivisering av den befintliga flottan, dels genom utveckling av en ny generation fartyg med optimerade funktioner och ny teknik.

Rederiets senaste koncept för den nya generationens fartyg är Stena Futuro, ett 240 meter långt roro-fartyg avsett för transport av semitrailrar och bilar.

  • Fotograf: Stena Teknik

  • Fotograf: Stena Teknik

Ska vara snålast på marknaden

– Uppdraget är att utveckla ett så effektivt och konkurrenskraftigt fartyg som möjligt för en specifik lastkapacitet, med dagens tillgängliga teknik. Målet är att fartyget ska ha den lägsta bränsleförbrukningen på marknaden, säger Nicolas Bathfield, projektledare på Stena Teknik, som varit involverad i utvecklingen av konceptet, i ett pressmeddelande.

Skrovet och överbyggnaden har optimerats för att uppnå den mest effektiva användningen av lastutrymmet som är möjligt. Samtidigt är låg vikt och optimerad hydro- och aerodynamik centralt för att uppnå låg bränsleförbrukning. Stena Futuros låga och strömlinjeformade design är enligt bolaget ett resultat av dessa ambitioner.

Hybriddrift och solpaneler

Förutom designen kommer Stena Futuro att utrustas med teknik för att begränsa fartygets klimatavtryck. Fartyget ska utrustas med hybridframdrivning, batterier och motorer med låg bränsleförbrukning som kan drivas med flera olika bränslen. Batterisystemet gör att det är möjligt att delvis driva fartyget på elektricitet, exempelvis när det går in och ut från hamnar. Solpaneler ska också bidra till fartygets elbehov.

Skrovet på Stena Futuro ska även utrustas med ett luftsmörjsystem, där små luftbubblor blåses ut under vattenlinjen för att minska friktionen mellan fartyget och vattnet. Ett system för återvinning av spillvärme ska göra det möjligt att återanvända de varma avgaserna från fartygets motorer för att möta andra uppvärmningsbehov ombord samt stödja elproduktion, skriver Stena Line i pressmeddelandet.

Fyra vingsegel ombord

Konceptet för Stena Futuro inkluderar också fyra vingsegel, som är 40 meter höga och kan fällas vid behov, exempelvis när fartyget passerar under en bro. Nyligen har Stenas utvecklare, tillsammans med det svenska forskningsinstitutet Rise, genomfört tester och simuleringar av seglens användning för att dokumentera både energibesparingar och hur seglen påverkar fartygets manövrerbarhet och säkerhet.

– Testerna visade att Stena Futuros segel potentiellt kan ge upp till 15 procent bränslebesparing. Vi bekräftade också att fartyget klarar alla krav på stabilitet och manövrerbarhet vid till exempel plötsliga vindförändringar eller snabba kursförändringar, säger Nicolas Bathfield.

Viktigt för kommande tonnageplanering

Fartygsdesignen kommer att spela en viktig roll i Stena Lines tonnageplanering de kommande åren. För närvarande finns enligt bolaget ingen färdigställd plan för produktionen av Stena Futuro.

– Vi har ambitionen att vara med och leda vår bransch mot de globala klimatmålen. Det försöker vi bidra med i vår verksamhet varje dag, men vi måste också vara i framkant när det gäller att utveckla morgondagens fartyg. Stena Futuro-konceptet är ett viktigt steg i den riktningen, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i pressmeddelandet.

År 2021 presenterade Stena Line ett tidigare konceptfartyg, Stena Elektra. I en intervju med Sjöfartstidningen i december förra året sa koncernens vd Dan Sten Olsson att det projektet har visat sig vara utmanande, framför allt när det gäller tillgången till laddinfrastruktur och tillräckligt med elektricitet.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.