Valborgsfirandets maritima bakgrund

Den engelskfödda nunnan Walpurga eller S:ta Valborg levde på 700-talet. Mindre känt i hennes CV är att hon är ytterligare ett i den långa raden av skyddshelgon för sjömanskåren. Desto mer känd i den rollen är Sankt Nikolaus. Samt Sankt Elmo, han med den sprakande elmselden i de stormpiskade skeppens masttoppar.

Skälet till Valborgs upphöjelse till helgon var ett mirakel, som sägs ha inträffat när hon år 748 färdades över Nordsjön. I början var havet kav lugnt. Men snart blåste det upp till en fruktansvärd storm. Valborg föll då ned på knä på skeppets däck för att be. Stormen bedarrade genast! Väl i hamn vittnade besättningen om det under som hade skett. På den vägen är det, enligt katolsk tradition. Miraklet skildras i den flamländske konstnären Peter Paul Rubens verk från 1610.

Många förknippar nog den stundande Valborgsmässoaftonen med valborgsmässoelden mer än med något annat. Men i mitt göteborgska kulturarv lyser denna sed helt med sin frånvaro. På rikets lovartssida tände vi i stället brasor redan på Påskafton, så kallade påskeldar. Det sitter kvar i mitt medvetande.

Men ändå: Trevlig Valborgsmässoafton!

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.