Transportnäringen har ett grundläggande ekonomiskt problem: En transport skapar inget värde. Den är endast en kostnad. Affärsplanen blir således i allt väsentligt ”billigast vinner”. Den som varit ute på fartyg vet att detta för många sjöfarare – långt ifrån alla – rent konkret innebär ett ”race mot botten” vad gäller allt från reservdelar och bränslekvalitet till anställningsvillkor, bemanning och mat ombord. Därför är transportpolitik mycket viktigt. Politiken måste ta tillvara och värna intressen som marknaden inte ägnar tillräcklig uppmärksamhet eller helt förbiser.
Vill du läsa mer? Logga in här
Prenumerera
DIGITAL
- Alla artiklar på sjofartstidningen.se
- Sjöfartstidningens e-tidning
- Tillgång till digitalt arkiv
Från 89 kr/månad
KOMPLETT
- Alla artiklar på sjofartstidningen.se
- Sjöfartstidningens e-tidning
- Tillgång till digitalt arkiv
- Tidning i brevlådan 11 nr/år
Från 995 kr/år
Populärt!
Se alla erbjudanden.
Kommentarer
Gustaf Karlsson
En bra belysning av den faktiska kostnaden och lotsens verkliga värde i dagens sjöfart! Bra skrivet!
Leif Remahl
Ett mycket bra och välskrivet inlägg med fakta redovivisade som är svåra att bemöta för den som vill ifrågasätta inlägget. Instämmer helt och hållet och jag tackar så mycket för det. Jag hoppas att det här får genomslag. Bra gjort, Leif Remahl.
Victory
Mänskliga faktorn när olyckor inträffar är en sak, men blir inte det sättet att se på saken aningen missvisande? Borde det inte vara relevant att ställa detta i relation till gånger då det tekniska har svikit och olycka har undvikits pga den mänskliga faktorn? Först då framkommer det hur viktigt det är att det finns en ordentlig bemanning ombord. Digitalisering i all ära, men jag tycker dess brister osynliggörs med dagens sätt att redovisa statistik.
Mattias Elisson
Jo absolut. Jag håller med dig till 100%. Antal tillbud är låg pga att den mänskliga finns.
Hans Lundgren
Väldigt bra skrivet, samt belysande hur
rutten transportnäringen är i Sverige och då inte minst på vägen med väldigt mycket utländska åkerier, så det förvånar mig inte att samma sak råder inom sjöfarten
Transporter är alldeles för billiga
Kristofer Andrén
Tyvärr så är det faktiskt ett helt irrelevant inlägg. Artikelförfattaren böjar bra med att det inte finns en direkt efterfrågan på transporter från konsumenten, men det är dessvärre också här man går fel.
Just därför så bryr sig fraktköparen bara om kostnaden på transporten, fraktköparen är helt osentimental vad gäller trafikslag, då måste man förstå mot vad man konkurrerar.
Det duger faktiskt inte att ”tycka” att godset ”kan” betala en viss avgift, från lotsarna och sjöfartsverkets sida. Det handlar endast om alternativkostnad från fraktköparens sida. Finns det ett billigare konkurrerande transportalternativ att köpa istället så gör man det.
Det är den krassa verkligheten.
Jonas Lyddby
Du har helt rätt, det duger inte att ”tycka” att godset ska betala. Det är det nog ingen förnuftig människa som gör heller. Du lever precis som de flesta andra (jag också) i den företagsekonomiska verkligheten. Poängen är att allt kan inte betraktas ur ett företagsekonomiskt perspektiv och det är där politiken ska träda in. Ingen förväntar sig väl att ett företag ska ta politiskt ansvar?
Peter Zoné
Bra artikel, men även lotsar är människor. Även lotsar gör fel. Tittar man på olycksstatistiken så inträffar de flesta olyckor i kustnära områden t.o.m i hamnområden, ofta med en lots ombord. Dessutom är det en arbetsmiljörisk för lotsarna när de ska borda ett fartyg ofta ut i öppet vatten. Tycker att även dessa aspekter måste tas med i debatten
Artikeln är stängd för fler kommentarer