”Handel och hav är välståndets nav”

H ur är läget inom shipping? Under mina 33 år i Japans och världens största rederi fick jag ofta den frågan. Frågan var vänligt men tämligen okunnigt ställd och dessutom omöjlig att besvara. Med cirka 1 000 fartyg i flottan fördelade sig vår verksamhet över en lång rad fartygssegment. Att bunta ihop detta i termen shipping eller sjöfart kan vara välment men likafullt inkorrekt. Och där har vi kanske ett av svaren varför sjöfarten inte får sin rätt-mätiga uppmärksamhet. Den är global och oerhört komplex, vilket innebär att den är mycket kunskapskrävande.

Samtidigt som sjöfart kan vara svår att greppa är den och dess koppling till handel avgörande för en nations välstånd. Ett bra exempel är Japan som består av ett antal öar med ytor som primärt består av obrukbar mark. Man måste således importera i stort sett allt livsviktigt dvs livsmedel, energi och andra råvaror från världens alla hörn. Med den insikten har man byggt ett utbildningssystem i yttersta världsklass och därmed uppkomsten av världsledande handelsföretag. Beroendet av internationell handel är fullständigt uppenbart för befolkningen och ligger till grund för ideologi, näringslivspolitik och inte minst utbildningssystemet. Och för att klara detta krävs således transporter över hav och land och ur ett säkerhetsperspektiv inflytande över en proportionell handelsflotta.

Här finns många likheter med Sverige som ju faktiskt är Europas mest handelsberoende land per capita och som dessutom ligger inklämd på en halvö i kalla norr. Men varför får då inte skolbarnen i Sverige lära sig detta redan i unga år? Och varför har vi inte mer svenskt inflytande av en proportionell handelsflotta eller logistikindustri? Det primära svaret på den laddade frågan är ideologi eller snarare bristen på ideologi och en näringslivspolitik där motsvarande synsätt, nämligen att se Sverige som ett Sverige AB som för sitt välstånd är lika beroende av handel och hav som Japan. Tyvärr har detta synsätt aldrig fått ordentligt gehör och på 1900-talets senare del etiketterades snarare svensk sjöfart av ledande ideologer som alltför nationalistisk eller familjekapitalistisk. Det är först senare, när världen börjar brinna och aspekter som självförsörjning och totalförsvar lyfts fram, som ett yrvaket uppvaknande sker.

Men i Sverige finns det fortfarande alltför få som tänker i banorna Sverige AB med handel och intermodal sjöfart som grundbultar. Mina härliga studentkullar visar dessvärre också tydliga brister om konceptet Sverige AB. Efter 9+3 års studieperiod har man sällan eller aldrig ett studiebesök hos en hamn, transportör eller industri bakom sig.

Här finns det dock plats för lite historisk självrannsakan inom sjöfartsnäringen men där hyser jag personligen hopp till den nya styrelsen och ledningen i Maritimt Forum samt dess medlemmar. Kan vi hoppas på ett rejält kunskapslyft genom en ny mediekanal månne? Att både innehålla folkbildning om världens mest spännande och viktigaste industri samt ympning av insikten att handel och hav är välståndets nav!

Lars Green är konsult och sjöfartsexpert som jobbat inom den globala sjöfarten i nästan 50 år. Han undervisar i linjesjöfart och logistik på Chalmers och driver podden Maritim omvärldsbevakning.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.