”Vi har en osäker logistikvärld efter ett nytt 11 september”

Många av oss minns exakt var vi befann oss den 11 september 2001, dagen då världen plötsligt förändrades. Men var höll du hus 17–18 september 2024? De flesta jag frågat har skakat på huvudet och än mer när jag sagt att de långsiktiga konsekvenserna för världens logistik kan bli större än 2001. 

Genom manipulation i varuförsörjnings-kedjan kunde drygt 4 000 personer i Hizbollah oskadliggöras inom loppet av 24 timmar genom fjärrstyrda -personsökare och walkie talkies. Hur denna James Bond-liknande operation genomfördes lär du och jag aldrig få reda på under vår livstid men att statsminister Ulf Kristerssons första telefonsamtal gick till Försvarsmakten eller Säpo är ingen vågad gissning. Frågan han ställde var ”vad hände och kan det hända här?”. Det är heller ingen vågad gissning att intrånget i ”the supply chain” skedde i Fjärran Östern där Kina totalt dominerar tillverkningen av elektroniska konsumtionsvaror. Antingen har manipulationen skett vid tillverkningstillfället men sannolikt senare i något buffertlager. Men uppenbart i en logistisk miljö och absolut i varuförsörjningskedjan.  

Fyra dagar senare, närmare bestämt 22 september, utfärdar president Biden i USA ett påbud att inga fordon med kinesisk mjukvara får köra på amerikanska vägar i framtiden. Ytterligare några veckor senare larmar Port of New York/New Jersey att APMT:s kinesiska containerkranar kan utlösa en cyberattack på Manhattan. Varningsklockorna ringer allt tätare runt om i världen när nationell säkerhet i alltmer digitaliserade varuförsörjningskedjor blir urvalskriteriet som slår pris och emissioner med hästlängder. Dessutom ett välkommet argument för de som vill se mer av nationell protektionism.

Vad betyder då allt detta för världshandel, logistik i allmänhet och sjöfart i synnerhet? Jo, den blir alltmer utsatt av geopolitik präglad av nationell säkerhet och förstärker den regionala värld som nu ersätter den globaliserade. Tre stora regioner bildas: USA, EU och Kina/Ryssland/Nordkorea/Iran (inkl proxies) där den senare pricksäkert fick epitetet ”Axis of evil” av President George Bush Jr 2001 och vars brutala konsekvens många ser först nu. När vi precis konstaterar detta får vi dessutom veta att det kinesiska fartyget Yi Peng 3 av allt att döma har genomfört kabelsabotage i Östersjön och Uppdrag Granskning ger en inblick av häpnadsväckande kinesiskt spioneri i Sverige. 

Naivitet är som bekant en stolt svensk paradgren (”vi såg det inte komma”) och många har länge duckat för att tala klartext om Kinas roll i både Ukraina och Mellanöstern. Exempel på detta ser vi bland annat i Göteborg genom ägandet och styrandet av Volvo Cars samt Göteborgs Stads nyligen stärkta vänskapsband med Shanghai. Det är hög tid att ändra på detta, speciellt när vi nu ser konkreta exempel på hur gränslösa och fjärrstyrda moderna krig kan vara med ”-elektroniska vapen” allt ifrån TV-apparater till bilar utrustade med kinatillverkade -halvledare. Att Kina har ledarrollen i ”Axis of evil” måste därför inte bara uppmärksammas mer utan också åtgärdas, vilket inkluderar konsumenters medvetna val vid köptillfället.

Lars Green är konsult och sjöfartsexpert och har jobbat inom den globala sjöfarten i nästan 50 år. Han undervisar i linjesjöfart och logistik på Chalmers och driver podden Maritim omvärldsbevakning.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.