Fartyget ligger till kaj i Römö på Jyllands västkust när Sjöfartstidningen når henne. Josefin Strömblad har varit ombord på Northern Offshore Services CTV (crew transfer vessel) Runner i fyra veckor och har ett par kvar. Runner kör ut tekniker och material till vindkraftverk utanför den danska kusten.
– Jag trivs jättebra. Vi är fyra ombord och jag är delaktig i det dagliga arbetet och försöker lära mig så mycket som möjligt, säger hon.
Josefin Strömblad, 33, kommer från Lerum utanför Göteborg och har tidigare kört budbil och lastbil. Intresset för sjöfart började med att hon sökte till Kustbevakningen men inte blev antagen.
– Jag funderade på hur jag kunde öka min chanser att komma in och sökte till Sjöbefäl klass VII-utbildningen på Chalmers. Intresset för Kustbevakningen finns kvar men det har nog svalnat lite, säger hon.
Nya regler mitt i utbildningen
När hon började utbildningen fanns inte de nya reglerna om praktik för att snabbare få ut behörighet. Men när hon och klasskamraterna hade hunnit halvvägs i den teoretiska utbildningen kom beskedet att regeringen godkänt nya regler. Som ett alternativ till de 36 månader sjötid som krävs för att få ut klass VII-behörighet går det nu att göra styrd praktik via de två sjöfartshögskolorna. Josefin Strömblad sökte till praktikutbildningen på Chalmers och kom in. Totalt är de tio elever i hennes klass.
– Fem av oss är på N-O-S fartyg och de andra är på lite olika skärgårdsfartyg. Tanken är att vi ska få prova olika saker under praktiken. Jag gör närfart hos N-O-S nu och sedan ska jag nog testa inre fart på färja.
Öppnar en ny värld
Eftersom utbildningen är ny får vissa saker klarna efterhand. För Josefin Strömblad är det roligt att få vara med och sätta en standard. Hon tycker det är bra att det öppnats ett alternativt spår för att få ut behörighet.
– Det öppnar en helt ny värld för mig och andra som är nya i den här branschen. Jag är 33 år och har inte vetat sedan jag var ung att jag vill göra detta. Praktiken ger oss möjlighet att komma ut mycket snabbare och det är superbra, säger hon.
Själva yrket då, är det som Josefin Strömblad trodde att jobba till sjöss?
– Jag tror inte att jag riktigt fattade vad det innebär att jobba på båt. Det blir ju väldigt speciellt när man bor ombord. Men jag trivs jättebra. Det är kul att vara ute och se allt vi läste om förra året. Jobbet är varierande även om huvuduppgiften är densamma, det är kul och spännande och händer det något så får vi lösa det.
Hon vet ännu inte vad hon vill jobba med när hon fått ut sin behörighet.
– Jag har inte så mycket att jämföra med eftersom detta är första båten jag jobbar på. Men att jobba på en CTV eller inom offshore känns väldigt intressant och är absolut något jag kan tänka mig i framtiden, säger Josefin Strömblad.
Positivt för N-O-S
Julia Brengesjö är personalchef på N-O-S. Rederiet har just nu tio elever från klass VII-utbildningen på praktik ombord i sina fartyg: fem från Chalmers och fem från Linnéuniversitetet. Senare i höst kommer ännu ett gäng.
– Hittills har det varit väldigt positivt och blivit väl mottaget av både eleverna själva och av besättningen ombord. Det är väldigt roligt, säger Julia Brengesjö.

Att N-O-S skulle ta emot elever bestämdes redan under förarbetet med de nya reglerna. Tillgången till praktikplatser var (förstås) en avgörande del för att de skulle komma till.
Genuint intresserade
Regeländringen har enligt Julia Brengesjö stor betydelse både för N-O-S och övriga branschen.
– De vi kan anställa från den här utbildningen är genuint intresserade av att jobba på mindre fartyg i närsjöfart och har medvetet valt det, säger hon.
Julia Brengesjö tror att den nya modulbaserade utbildningen kan bidra till ökat antal sökande till N-O-S och liknande rederier.
– Med den nya modulbaserade utbildningen som ett komplement till sjökaptensutbildningen hoppas vi att det ska vara möjligt för fler att välja sjöyrket. Vi anställer gärna personer från den högre utbildningen, det har vi gjort historiskt och kommer att fortsätta med. Men de har ofta valt att utbilda sig för att segla i oceanfart eller på stora båtar. Därför är ett alternativ där man istället kan välja att vidareutbilda sig en positiv utveckling, säger hon.
Separat ansökan idag
För ett tag sedan träffade Julia Brengesjö förstaårselever från alla sjöfartsutbildningar på Chalmers, och bland dem fanns elever som läser teoridelen för Fartygsbefäl klass VII. Flera elever uttryckte oro för att det i dagsläget inte är säkert att man kommer in på praktikåret efter att ha läst den teoretiska utbildningen, eftersom det är två utbildningar med separat ansökan.
– På sikt bör man kanske slå ihop dem till en utbildning, och då blir praktikplatser såklart en viktig aspekt. Men det här är första året och det är verkligen nytt för alla. Vi är oerhört positiva till detta, säger hon.