Andreas Zimmergren är volontär på Global Mercy.

Fotograf: Joakim Rådström

Kategori: Reportage | Specialfartyg

De jobbar på sjukhusfartyget

Ombord på fartyget Global Mercy får patienter med tumörer, brännskador och andra åkommor tillgång till avancerad vård. Sjöfartstidningen reste till Sierra Leone för att följa några svenska volontärer i besättningen.

D et är lätt att glömma att man befinner sig ombord på en båt när man går genom sjukhuskorridorerna på Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Eller tittar in på fartygsbiblioteket. Eller besöker frisören ombord. För att inte tala om besättningens egen lilla butik.

Här finns allt, i vart fall nästan. Och patienterna som besöker fartyget erbjuds för första gången i deras liv en fullständig vårdinrättning, med tillgång till avancerad kirurgi, rena sjukhussängar, näringsriktiga sjukhusmåltider och god eftervård. Allt utan kostnad, och istället finansierat genom privatdonationer och andra intäktskällor.

Om du aldrig varit till sjöss innan så kommer du att lära dig så mycket här. Du kan börja en ny karriär antingen inom sjöfarten eller i något av alla de andra områdena ombord.

David Sandberg, lättmatros på Global Mercy

Här, i ett flytande samhälle tillsammans med hundratals andra volontärer från hela världen, arbetar David Sandberg som lättmatros.

– Om du aldrig varit till sjöss innan så kommer du att lära dig så mycket här. Du kan börja en ny karriär antingen inom sjöfarten eller i något av alla de andra områdena ombord, berättar han engagerat.

Kommer från fiske i Helsingborg

David Sandberg har tidigare arbetat på fiskebåtar i Helsingborg och utbildat sig via praktisk erfarenhet snarare än traditionella sjömansskolor. Tidigare hade han drömt om att bli militär eller kock. Bland annat hans stora fiske­intresse ledde dock senare till beslutet att jobba till sjöss istället.

Det var genom kristna kontakter och en bibelskola i småländska Mariannelund som han först hörde talas om Mercy Ships.

– Jag kollade upp hur ett av deras skepp såg ut. Och det var ju gigantiskt – ett riktigt fartyg. Och speciellt dessutom att man fick hjälpa människor.

Han gick ombord första gången 2022 och tjänstgjorde då som jungman i ett år. Nu är han tillbaka för en kortare period under våren 2025.

Tjänstgöringen ombord på Global Mercy är på volontärbasis, så ingen lön utgår. Mercy Ships bekostar endast mat och logi samt – för längre tjänstgöringsperioder eller om man är exempelvis läkare – flyg tur och retur till hemlandet. I vanliga fall jobbar David Sandberg på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör.

– Många som jag känner säger att de skulle vilja göra det här, men de har familj och saker som de betalar av och så. Mycket handlar om pengar, det förstår jag ju också själv. Det blir svårt att lämna ett arbete där man har en stadig inkomst, säger han.

Samtidigt ger det breda och mångfacetterade arbetet ombord på Global Mercy unika erfarenheter inför en lång karriär till sjöss. Som lättmatros på sjukhusfartyget jobbar David Sandberg med lite av varje.

– Jag håller på med kranarbete och förtöjning, att lasta containrar och proviant, att gå nattvakt. Jag jobbar också med underhåll, vant, inventering, knacka rost, måla och så vidare.

Fartygslivet är disciplinerat men också präglat av gemenskap. På däck börjar dagen med genomgång av dagens uppgifter – och kristen lovsång. Just den religiösa aspekten är troligen en av de mer utstickande delarna med att jobba hos Mercy Ships. För kortare uppdrag, upp till sex månader, behöver man inte ha en kristen tro för att arbeta ombord. För längre vistelser om ett till två år förväntas man dock vara troende. Något som inte passar alla.

– Vi hade en gammal sjöman som kom hit och var jättechockad för att vi inte höll på att skrika och svära åt varandra. Så han lämnade direkt, för han tyckte det var jättekonstigt! säger David Sandberg.

En annan erfaren matros var till en början skeptisk, men kom sedan att trivas riktigt bra, lägger han till.

Jobbar i skift

Han berömmer sin chef, båtsmannen Lawrence Adjei från Ghana, som är vänlig men tydlig och duktig på att samla personalen runt gemensamma mål.

– He’s a good learner, säger Lawrence om David när båtsmannen kommer förbi för en pratstund på däck. Själv är Lawrence Adjei erfaren inom livet till sjöss, och har bland annat besökt Stockholm.

Båtsmannen Lawrence Adjei tillsammans med David Sandberg.

Fritiden kan vara lite begränsad, men David Sandberg hänger med vänner, åker på utflykter runt landet där de befinner sig, samt går till gymmet ombord.

Arbetet bedrivs i skift om åtta timmars dagskift och upp till tolv timmars nattskift. Ingen semester utgår för kortare uppdrag, men David Sandberg är för det mesta ledig under helgerna. En dag i månaden får personalen en extra ledig dag, förutsatt att man inte är extrainkallad eller jobbar natt då.

Har med sig familjen ombord

Personalen kommer från alla delar av världen: Europa, Asien, Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Australien. Fler svenskar finns också ombord, såsom paret Andreas och Malin Zimmergren med barnen Ella, åtta år, och Lo, sex år. Familjen är ute på ett tvåårsuppdrag, och kommer hem till sommaren 2025.

– Det svåra, men också det bästa med mitt team är att vi har en så stor spridning internationellt, berättar Andreas Zimmergren, som är IT-chef och leder ett team på elva personer som ansvarar för fartygets tekniska infrastruktur.

Andreas Zimmergren är IT-chef och leder ett team som ansvarar för fartygets tekniska infrastruktur.

Malin Zimmergren är utbildad grundskollärare med inriktning mot fritidshem och musik, och volontärjobbar nu på Global Mercy som lekterapeut för barn och unga. Deras barn går i engelskspråkig skola ombord, tillsammans med 60 till 70 andra elever.

– Det är en ganska stor omställning, och gör man det på bara ett år blir det mycket omställningar, både att komma in och sedan åka tillbaka igen. Så för barnens skull är två år en ganska bra tidsperiod, förklarar Malin Zimmergren.

Avancerade system ombord

Tekniskt är Global Mercy – med en bruttodräktighet om 37 000 GT och en längd på 174 meter ett imponerande fartyg. Det är byggt specifikt för sitt sjukhussyfte, med bogpropellrar och 360 graders fullt roterbara azimutpropellrar från ABB för manövrering i hamn. Även andra avancerade system ombord bidrar till att göra det möjligt att driva ett fullfjädrat operationssjukhus i länder med svag infrastruktur.

  • Global Mercy vid kaj i Sierra Leone.

    Fotograf: Joakim Rådström

  • David Sandberg vid däckskranen.

    Fotograf: Joakim Rådström

Fartyget har en dieselelektrisk maskinanläggning med fyra dieselmotorer och ett helt självständigt elektriskt framdriftssystem. Dieselmotorerna har också vibrationsdämpande egenskaper för att minimera störningar av kirurgi och andra sjukhusytor ombord.

– Det är lite annorlunda, och väldigt mycket mer operativt än vad jag är van vid att jobba, säger Andreas Zimmergren angående de höga tekniska kraven.

Mycket tid till kaj

Ytterligare en särskiljande aspekt jämfört med de flesta andra fartyg av Global Mercys storlek är att fartyget färdas till havs endast en begränsad del av driftstiden. Istället ligger det desto längre perioder i hamn. Värme, ventilation och luftkonditionering är därför den största energiförbrukaren, och bränsleförbrukningen i hamn ligger på cirka 7–8 m3 per dag. Till sjöss gör fartyget av med 26 m3 per dag vid tolv knops fart, enligt uppgift från Mercy Ships. Totalt kan Global Mercy lasta lite över 2 000 m3.

För att minimera miljöpåverkan på värdlandet försöker fartyget vara så självförsörjande som möjligt. Vatten kommer dock från land, men renas ombord genom två filter.

– Och all kondens från ventilationen och från när vi tvättar eller torkar någonting, den samlar vi upp. Sedan renar vi vattnet och använder det igen, till tvättmaskiner och för toalettspolning, säger Andreas Zimmergren.

– Vi bränner också våra egna sopor. Här används ju floderna som en sorts sopsystem, och vi vill inte bidra till den problematiken, lägger Malin Zimmergren till.

Matrester krossas och mals, och delas ut till bönder i värdlandet för användning som gödsel på åkrarna.

Stena RoRo var projektledare

Global Mercy designades av finska Deltamarin, byggdes på varv i Kina och levererades 2021. Bygget bekostades av Mercy Ships genom donationer från givare i hela världen. För projektledningen svarade svenska Stena RoRo.

Stefan Sonesson, Sverigechef för Mercy Ships, berättar mer.

– Stena RoRo och Stena Bulk är trogna företagspartners till Mercy Ships Sverige sedan länge. Det grundar sig helt naturligt i ett stort och varmt engagemang från Dan Sten Olsson tillsammans med ledning och personal i dessa Stenabolag.

Stefan Sonesson, Sverigechef för Mercy Ships. Foto: Mercy Ships.

Utöver fartygsbygget har Mercy Ships i över tio år fått disponera en lokal utan kostnad vid Danmarksterminalen i Göteborg, som organisationen har kunnat använda för att bygga upp och utveckla verksamheten i Sverige. Även ett antal svenska volontärer har fått stöd från Stena RoRo. Dessutom är Stena Bulk med som partner i Mercy Ships insamlingsaktivitet Cargo Day, som går av stapeln varje höst.

– Även flera andra svenska rederier är med och stöttar Mercy Ships med ekonomiska gåvor, exempelvis Wisby Tankers, Erik Thun, Sirius, Gotlandsbolaget, Ahlmarks, Älvtank med flera, lägger Stefan Sonesson till.

Hoppas på fler företag

Insamling från – och samarbete med – privata givare och företag bygger på en tydlig strategi från Mercy Ships sida. Organisationen får inte några statliga bidrag i Sverige, och endast några mindre summor samlas in från det offentliga i andra länder.

– Det har i dessa dagar visat sig vara en styrka, då vi ser att statliga stöd dragits bort med väldigt kort framförhållning, vilket gjort att flera hjälporganisationer kollapsat runt om i världen, konstaterar Stefan Sonesson.

Framgent hoppas organisationens svenska kontor dock kunna samla in en större procentandel av sina medel från företag. I dagsläget ligger andelen ekonomiska donationer från företag på under fyra procent av de totala intäkterna.

– Vi har ett fint och växande företagsnätverk och de som engagerar sig upplever ett stort engagemang bland både personal och kunder, avslutar Stefan Sonesson.

Text och foto: Joakim Rådström

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.