Stockholms Hamnar går nu in i slutfasen i projektet med att installera två elanslutningsanläggningar för kryssningsfartyg på Stadsgården i Stockholm.
Det tyska rederiet Aida Cruises, som är Stockholms Hamnars i särklass största kryssningskund, deltog nyligen genom ett provanlöp den 30 maj med fartyget AIDAdiva för att testa anläggningen.
– Elanslutning för kryssningsfartyg är en viktig milstolpe för Stockholm som hållbar premiumdestination, för att nå uppsatta klimatmål och förbättra miljön i staden. Vi är oerhört glada över att gå in i det slutliga färdigställandet av vår anläggning. Vi ser fram emot att välkomna kryssningsfartyg som nu kan dra nytta av denna teknik, säger Jens Holm (V), styrelseordförande Stockholms Hamn i ett pressmeddelande.
Testperiod i år
Anläggningen har varit under uppbyggnad de senaste två åren och ska minska utsläppen från kryssningsfartyg som ligger i hamn samt minska ljudet från motorerna. Genom att ansluta ett fartyg till elnätet kan det stänga av sina dieselgeneratorer och istället använda landström, vilket kraftigt reducerar koldioxidutsläpp, luftföroreningar och buller. Minst 35 kryssningsfartyg förväntas elanslutas under säsongen som också är en testperiod.
– Som pionjär inom landström i Europa har Aida Cruises under många år engagerat sig i utvecklingen av hållbar infrastruktur i Europa. Vi är glada att arbeta tillsammans med Stockholms Hamnar och att tillföra vår kunskap och ansluta våra fartyg vid driftsättningen av Sveriges första landströmsanläggning för kryssningsfartyg, säger Marco Torkler, Director Technical Projects & Operational support på Aida Cruises i pressmeddelandet.

Nära hälften av fartygen kommer kunna ansluta
Stockholms Hamnar har haft ett nära samarbete med flera internationella parter för att säkerställa att anläggningen uppfyller de högsta standarderna inom både säkerhet och effektivitet.
Elanslutningen vid kajläge S167 har beviljats stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Projektet har också, tillsammans med de tre Östersjöhamnarna Köpenhamn/Malmö, Aarhus och Helsingfors, beviljats bidrag från EU för att investera i landelförsörjning.
När projektet är avslutat finns möjlighet för över 45 procent av kryssningsanlöpen i Stockholms Hamnar att elansluta vid kaj.