– Jag har framför allt arbetat med båtmännen i Helsingborg men också i Malmö. Jag har fått jobba med service och underhåll och jag har fått köra väldigt mycket båt. För att få mer förståelse för lotsverksamheten har jag fått följa med lots in och ut ur hamn, och jag har varit på studiebesök i Göteborg, säger Erik Ahlsten som går den nystartade praktikutbildningen på Sjöfartshögskolan i Kalmar för att få ut klass VII-behörighet.
Du verkar ha hunnit med mycket på sex veckor?
– Det har jag verkligen. Jag har känt mig väl omhändertagen av både båtmännen och av min handledare och jag har lärt mig väldigt mycket.
Han ser det som både värdefullt och lärorikt att ha fått gå bredvid flera olika båtmän.
– Det har varit nyttigt att se hur olika befälhavare värderar förutsättningarna som man har för dagen, med vindar och strömmar och tider och skicket på båtar och allt vad det nu kan vara. Befälhavare tar mycket beslut, och alla resonerar på sitt sätt och har olika erfarenheter med sig sedan tidigare, säger Erik Ahlsten.

Första eleverna i Sjöfartsverket
Den fartygsförlagda praktikutbildningen för klass VII ska bestå av 180 sjödagar hos olika rederier, och det finns en praktikjournal med punkter att bocka av. Erik Ahlsten är en av hittills endast två praktikanter hos Sjöfartsverkets lotsverksamhet.
– De var väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det här är första gången de tar emot studenter. Jag togs emot med öppna armar och en ömsesidig vilja att detta skulle bli bra, säger han och fortsätter:
– Sjöfartsverket var ju en av de drivande i utvecklingen av det nya utbildningssystemet men när det väl blev dags att tillsätta praktikplatser så fanns det inga. Vi var många som väntade på detta och jag var snabb att anmäla mitt intresse när möjligheten dök upp.

Vill ha nära hem
Med tre barn i skolåldern och mycket aktiviteter hemma är det en stor fördel – nästan en förutsättning – för Erik Ahlsten att kunna arbeta nära hemmet. Att vara borta långa perioder hemifrån är inget han strävar efter.
– Jag vill jobba på en båt där jag kan vara iland i stort sett varje kväll. Den här arbetsplatsen är väl så nära min dröm man kan komma.
Kommer från byggbranschen
Erik Ahlsten är drygt 40 år och har arbetat inom byggbranschen i över två decennier. Han började i sin fars byggfirma och läste sedan vidare till byggingenjör.
Han säger att han alltid har haft en längtan till havet. För fem år sedan engagerade han sig i Sjöräddningssällskapet i Lomma där han bor. Gick alla internutbildningar som fanns och blev ganska snabbt befälhavare på SSRS båtar. Sedan hittade han Fartygsbefäl klass sju-utbildningen i Kalmar och pluggade parallellt med heltidsjobbet som byggnadsingenjör.
– Egentligen var syftet bara att bli en bättre befälhavare hos sjöräddningssällskapet. Jag förstod ju snabbt att sjötiden som behövdes för att få ut behörigheten, den skulle jag aldrig kunna få ut. Räknar man baklänges och ska göra allt rätt så tar det minst sex år att få ihop 36 månader. Och jag hade fem år på mig efter examen i Kalmar så redan där sprack det ju, säger han.
Men när den teoretiska utbildningen led mot sitt slut började det ryktas om att en regeländring kring praktik var på gång: en möjlighet att göra fartygsförlagd utbildning och få ut behörigheten på kortare tid. Erik Ahlsten spetsade öronen direkt.
Svårt att hitta praktikplatser
Nu är han halvvägs igenom utbildningen och har förutom Sjöfartsverkets lotsstation även gjort praktik hos Northern Offshore Services och på passagerarfartyget M/S Soten i Smögen.
Han letar efter fler praktikplatser och har som mål att få ut sin behörighet innan sommaren är slut.
– Det blir nog lättare nu när turistsäsongen kommer igång och det är fler båtar som seglar. Det är ju inte så att rederierna skriker efter praktikanter – ”kom till oss så vi kan lära dig köra båt” – utan vi får själva vara aktiva och hitta kontaktvägar. Det är faktiskt inte så lätt, säger Erik Ahlsten.

”Vi kan tillföra saker”
Han önskar att fler rederier på sikt ska vilja ta emot befälselever. Att medelåldern är hög på utbildningen borgar enligt Erik Ahlsten för motiverade och kunniga studenter med erfarenhet.
– Jag har hela tiden försökt vara en tillgång mer än en belastning på praktikplatsen. Snittåldern bland oss som läser utbildningen är över 30, kanske närmare 40. Är man mitt i livet och tar beslutet att lära sig något annat så har man ambitionen att göra något riktigt bra. Jag hoppas att fler rederier och besättningar ska våga ta emot oss, för jag tror att vi kan tillföra saker, säger han.