Varvsområdet utanför Åbo som idag huserar Meyer Turku har långa anor av skeppsbyggande som sträcker sig från år 1737. Här har under årens lopp byggts alla möjliga typer av fartyg, men idag är verksamheten inriktad på att leverera tekniskt avancerade kryssningsfartyg i största storleksklass. I år firar den tyska familjen Meyer ett decennium som ägare av det legendariska varvet efter att man förvärvade det från STX Finland 2014.
När Sjöfartstidningen är på besök i slutet av september berättar vd Tim Meyer att det inte har varit ett lätt årtionde. Coronapandemin, kriget i Ukraina och sedan räntekrisen har satt stora avtryck i orderböckerna. Han tar emot på det ytterst anspråkslösa kontoret med utsikt över bygget av Star of the Seas som är i full gång. Leverans av det enorma fartyget är beräknat ske sommaren 2025.
– Pandemin innebar 18 månader utan business för våra kunder vilket självklart påverkade vår verksamhet här, men vi är nu på väg ut ur den här nedgången. Vi har nyligen fått en ny order av Icon 4, och nr 2 befinner sig ju alltså i dockan just nu, säger Tim Meyer.
Storm kring Meyer i Tyskland
För familjens tyska bolag Meyer Werft med stort varv i Papenburg ser läget betydligt kämpigare ut, och det har stormat kring Meyer-gruppen på senare tid. För att rädda verksamheten gick tyska staten nyligen in och köpte 80 procent av det anrika familjebolaget. Tim Meyer understryker dock att familjens ägande av Åbovarvet förblir intakt. Han pekar på att en nyckel till framgång här är att man har lyckats säkra upp orderboken med en serie fartyg i Royal Caribbean Internationals fartyg i Icon-klassen. Det gör att sysselsättningen är säkrad ett antal år framöver. Man har kontrakt på fyra och option på ytterligare två.
Har investerat för större kapacitet
I Åbo har Meyer kapacitet att bygga större fartyg än på bolagets varv i Tyskland, och på senare år har det gjorts stora investeringar i bland annat en gigantisk 1 200-tons portalkran. Dessutom har dockan förlängts för att kunna få plats med fartygen i Icon-serien.
Det första fartyget i serien, Icon of the Seas, är redan i trafik och har en kapacitet på upp till 7 600 passagerare, det andra, Star of the Seas ligger på varvet för utrustning. Blocken för nummer tre och fyra ligger utspridda på varvet.

Ungefär ett stort kryssningsfartyg per år levereras från den här platsen. Varvsområdet stäcker sig över ett 120 hektar stort område, och för att ta sig mellan de olika delarna verkar det vara cykel som gäller för många av de anställda. Så här under hösten är arbetstempot högt då väsentliga arbeten på fartyget behöver göras innan vintern, då varvet inte har en övertäckt docka.
Spekulationer kring order från MSC
Under september spekulerades det i italiensk media att Meyer Turku fört långtgående förhandlingar med MSC Cruises om att bygga en ny typ av kryssningsfartyg under namnet Ultimate Class. De här fartygen skulle enligt medierapporteringen bli de största i världen och överträffa Royal Caribbeans nuvarande rekord. Men det här är inget som Tim Meyer vill bekräfta vid Sjöfartstidningens besök.
– Jag har ingen kommentar till det. Det är förstås alltid viktigt med nya kunder, och vi tittar alltid tio år framåt i tiden när vi planerar vår verksamhet.
En del av ett stort kluster
Att det går bra för varvet här i Åbo är också avgörande för hela det maritima klustret i Finland som till stor del växt fram ur den framgångsrika varvsindustrin.
– Det är mycket viktigt att vi har tillgång till flexibla leveranskedjor. Ett skeppsbygge här innebär mycket koordinerande med ett stort antal företag, och det är mycket arbetskrävande. Icon 1 är ett fantastiskt exempel på finsk ingenjörskonst när den är som bäst, säger Tim Meyer.
Den stora framtidsfrågan för Turku Meyer är branschens hållbarhetsutmaningar och övergången till fossilfrihet. Man var tidiga med att bygga LNG-drivna fartyg, och nu följer man rederiernas val av alternativa bränslen noga.
– Maersks beslut att gå in för metanol som framtida bränsle är mycket viktigt för hela den här industrin. Det ger en tydlig riktning till marknaden. Däremot har jag svårt att se framför mig kryssningsfartyg som drivs med ammoniak.
Stenhård konkurrens från Kina
Idag är det främst kryssningsfartyg och mindre fartyg till kustbevakning och försvar som blir till här i Åbo. På 1970-talet byggdes alla fartygstyper här, men konkurrensen från Asien har varit hård. Tim Meyer pekar på att Kina har fördubblat sin skeppsbyggnadskapacitet på tio år.
Skeppsbyggnad är inte bara något trevligt att ha, utan ett viktigt strategiskt område att värna
Tim Meyer, vd för Meyer Turku
Åbovarvet kunde 2012 stoltsera med att leverera världens första LNG-drivna kryssningsfärja till Viking Line. Men när det några år senare var dags för rederiet att beställa systerfartyget Viking Glory till trafiken mellan Stockholm och Åbo gick ordern denna gång till ett kinesiskt varv.
– Ja, i det fallet är det uppenbart att prisnivån var det som avgjorde. Det kinesiska varvet gav ett pris på fartyget som inte ens skulle täcka våra materialkostnader. Så kan man göra för att staten i Kina har gått in och subventionerat varven för att ta över marknaden. På sikt har man sedan som strategi att höja priserna när man har kontroll över marknaden, säger Tim Meyer.
Enligt Meyer är deras styrkor i stället att man kan bygga de mest komplexa fartygen och är ledande när det gäller hållbarhet.
– Kina har saktat ned något sedan covid, och nu märker vi att man har ändrat fokus något, och mer riktar sig mot produktion av krigsfartyg. Det här är något Västvärlden borde oroa sig för.
Varit med om konstanta kriser
En person som kan se utvecklingen för det finländska varvsbolaget i ett längre tidsperspektiv är Tom Degerman som har titeln projektledare. Han har arbetat 40 år för varvet och beskriver det som en tid präglad av konstanta kriser.
– Tack vare vårt långa partnerskap med Royal Caribbean är jag övertygad om att det här varvet kommer att finnas kvar i Åbo en lång tid framöver. Vi har haft en mycket positiv utveckling sedan familjen Meyer tog över. Perioden med Koreanska STX var däremot en katastrof för varvet. Då gjordes det inga investeringar och varvet var nästan helt förstört när Meyer tog över.
Tom Degerman berättar att varvet och hela den finländska maritima industrin historiskt varit mycket beroende av Sovjetunionen och Ryssland för sina framgångar.
– Den geopolitiska situationen har haft mycket stor påverkan på varvet. Innan kriget mot Ukraina hade man många viktiga affärer med Ryssland. Dessförinnan hade man tidigare en god relation med Sovjetunionen och var en del av deras femårsplaner.
Ett område att värna
Den globala oron gör att vd Tim Meyer ser att det är mycket viktigt att Europa satsar på att värna kunskap och kompetens om skeppsbyggnad. För att säkra framtidens kompetens finns det exempelvis sedan länge en skeppsbyggnadsskola i anslutning till varvet.
– Varv och skeppsbyggnad är inte bara något som är trevligt att ha, utan borde ses som ett viktigt strategiskt område att värna. Därför uppmuntrar vi unga att söka sig till yrket. Med vår hållbarhetsprofil vill vi visa att man kan göra ett positivt avtryck som ingenjör här hos oss, säger Tim Meyer.