Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Arbetsmarknad | Utbildning

Nu får fler utländska behörigheter godkännas

Regeringen ger Transportstyrelsen möjlighet att godkänna behörigheter för sjöfolk från Ukraina, Storbritannien och Filippinerna. Vi frågade branschorganisationen vad detta innebär konkret.

– Genom att erkänna utländska behörigheter och certifikat ökar vi möjligheterna att anställa utländskt sjöfolk på svenska fartyg. Det stärker den svenska sjöfartsnäringens konkurrenskraft ytterligare, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Regeringen säger sig se behov av att skapa ännu bättre förutsättningar för att rederier ska välja att registrera fartyg i det svenska sjöfartsregistret. En del i detta är att öka möjligheten för svenskregistrerade fartyg att anställa utländsk personal från vissa utvalda länder.

Endorsements krävs för utländska behörigheter

För att kunna arbeta ombord på ett annat lands fartyg krävs ett så kallat endorsement av myndigheten i det aktuella landet. I Sverige är det Transportstyrelsen som utfärdar sådana. Regeringens beslut innebär att Transportstyrelsen nu kan ingå överenskommelse om att behörigheter från Ukraina, Storbritannien och Filippinerna kan godkännas i Sverige – och omvänt att svenska behörigheter ska vara giltiga i dessa länder. 

För länder inom EU/EES-området finns redan motsvarande upplägg.

Brexit ställde till det

Brittiska behörigheter måste sedan Brexit godkännas som behörigheter från tredje land (utanför EU). En överenskommelse med Storbritannien handlar dels om att engelska behörigheter ska kunna godkännas på svenska fartyg, dels om att svenska sjömän ska kunna fortsätta arbeta ombord på fartyg med brittisk flagg. Det förklarar Johan Hartler som är ansvarig för utbildning och kompetensförsörjning hos branschorganisationen Svensk Sjöfart.  

– Dagens beslut är med andra ord nödvändigt för att vi fortsatt ska kunna ha ett välfungerande utbyte med Storbritannien efter Brexit, säger Johan Hartler.

Filippinska beslutet justeras

I beslutet från regeringen ingår också en revidering av överenskommelsen med myndigheter i Filippinerna. Sedan tidigare finns ett beslut som möjliggör det TAP-avtal som arbetsmarknadens parter har ingått. 

– Nu görs en justering av den ansvariga svenska myndigheten från Sjöfartsverket till Transportstyrelsen. Vidare införs en anpassning visavi de skolor som godkänns i de europeiska revisionerna, säger Johan Hartler. 

Vill ha EU-gemensamt beslut

Han ser regeringens beslut om att ge Transportstyrelsen möjlighet att godkänna behörigheter från ovanstående länder som ett steg i rätt riktning. 

– Allt som går åt rätt håll är bra. Men jag har svårt att se att det här beslutet får någon omedelbar påverkan annat än för några få enskilda rederier, säger Johan Hartler. 

Svensk Sjöfart skulle önska att överenskommelser om behörigheter med tredjepartsländer var EU-gemensamma.

– Vi önskar att hanteringen av överenskommelser kunde samordnas inom EU för att ha en likvärdig bedömning inom unionen, säger Johan Hartler. 

”En bit kvar att gå”

Får han önska ännu mer så vill han ändra dagens upplägg kring endorsements. Idag måste enskilda personer från godkända länder själva ansöka om det. 

– Varför ska jag ansöka och få en administrativ avgift från Transportstyrelsen om jag har en behörighet som per automatik är godkänd? Jag kan ju inte få nej. Vi anser att alla EU-behörigheter per automatik ska vara godkända. Så det här är ett steg i rätt riktning men vi har en bit kvar att gå.

Johan Hartler poängterar att regeringens beslut endast gäller behörigheter. Andra faktorer som berör utländsk personal – till exempel möjligheten att få arbetstillstånd i Sverige, språkkrav eller TAP-avtal och andra avtal kopplat till anställning – påverkas inte av detta utan hanteras separat. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.