Sjöbefälsföreningen anser att det brister i sjösäkerhet och arbetsmiljö ombord på Destination Gotlands färjor. Destination Gotland bemöter med en kommentar där man ser allvarligt på att Sjöbefälsföreningen kopplar ihop en intressekonflikt med säkerhetsarbetet ombord på färjorna.
Vill du läsa mer? Logga in här
Prenumerera
DIGITAL
- Alla artiklar på sjofartstidningen.se
- Sjöfartstidningens e-tidning
- Tillgång till digitalt arkiv
Från 89 kr/månad
KOMPLETT
- Alla artiklar på sjofartstidningen.se
- Sjöfartstidningens e-tidning
- Tillgång till digitalt arkiv
- Tidning i brevlådan 11 nr/år
Från 995 kr/år
Populärt!
Se alla erbjudanden.
Kommentarer
Ronald Himéus
Sjöbefälsföreningen bortser att den själv har tecknat kollektivavtal om teknisk chefs arbetstid. Kollektivavtalet strider mot EU-RÅDETS DIREKTIV 1999/63/EG.
Detta direktiv är ett minimidirektiv och därför tvingande. Vilotidslagen skall vara förenlig med direktivet. således tvingande lag. Hur förklarar Sjöbefälsföreningen sjöarbetstidslagens fortsatta tillämpning som innebär en oreglerad arbetstid. En oreglerad arbetstid har inga gränser. Direktivet har klart angivna gränser för arbetstidsuttag.
I samband med 2012 års kongress lämnade Sjöbefälsföreningen ett yttrande över motion 4 om att revidera texter i storsjöavtalets § 4. Någon revidering har ännu inte skett snart 15 år efter vilotidslagen har trätt i kraft.
Kalle Kula
Men, ISO 9001 är ju inget säkerhetsledningssystem? Och att Transportstyrelsen godkänner något innebär väl heller ingen garanti för säker operation.
Kunskap om säkerhetsledning i praktiken kanske faller på definitionerna.
ISO revisor
Jag visste inte att Transportstyrelsen reviderar mot kvalitetsledningssystem och miljöledningssystem? Någon i ledningen måste ha fått en hel del om bakfoten!
Artikeln är stängd för fler kommentarer