Förslaget om att slopa den så kallade stämpelskatten som tas ut vid inteckning i skepp presenterades i budgetpropositionen tidigare i höstas. Syftet är enligt regeringen att stärka den svenska sjöfartsnäringens konkurrenskraft.
Stämpelskatten är 0,4 procent av det intecknade beloppet. Eftersom fartyg ofta är en mycket stor investering kan stämpelskatten utgöra en betydande kostnad för rederier.
Förslaget som finansdepartementet remitterar innebär att stämpelskatten slopas från och med den 1 juli 2025. Detta beräknas minska statens intäkter med fem miljoner kronor 2025 och tio miljoner kronor 2026 och framåt.
Välkomnas av branschen
Föreningen Svensk Sjöfart välkomnar regeringens förslag och kallar det ett konkret steg för att stärka konkurrensförutsättningarna för svenska rederier och göra det mer attraktivt med svensk flagg. Eftersom motsvarande skatt inte finns i flera andra länder inom EU, menar man att skatten motverkar att fartyg flaggas i Sverige.
– Att öka antalet svenskflaggade fartyg är viktigt för att stärka den svenska försörjningsberedskapen och för att trygga kompetensförsörjningen långsiktigt för hela den maritima sektorn i Sverige. Avskaffande av stämpelskatten är ett viktigt första steg för att göra det mer attraktivt att flagga fartyg och stärka förutsättningarna för rederierna i Sverige, säger Anders Hermansson, vd för Svensk Sjöfart.
Viktigt att fortsätta arbetet
Men branschen ser behov av fler justeringar än att avskaffa stämpelskatten.
– Nu är det viktigt att regeringen går vidare i arbetet och skyndsamt får på plats ett konkurrenskraftigt tonnageskattesystem i Sverige, så väl som en konkurrenskraftig nettomodell som funkar för alla typer av internationellt konkurrensutsatt sjöfart, fortsätter Anders Hermansson.
Remisstiden pågår fram till den 20 december.