Läs mer: Sjöfartstidningens alla artiklar om Sjöfartsverkets neddragningar.
Sjöfartsverket befinner sig i en allvarlig ekonomisk situation och meddelade under måndagen att man gör stora nedskärningar för att klara årets budget. Man planerar att lägga ner två helikopterbaser, ta en isbrytare ur drift och sälja ett sjömätningsfartyg och ett arbetsfartyg. Myndigheten planerar även stora avgiftshöjningar.
– Att Sjöfartsverket nu tvingas till de här besparingarna beror på att man har en finansieringsmodell som inte fungerar och att staten inte har tagit det ansvar som den ska göra, säger Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson till Sjöfartstidningen.
”Kostnader vältras över på handelssjöfarten”
Med undantag för de år då Sjöfartsverket tillförts extra statliga medel har myndigheten under lång tid brottats med en ekonomi som inte är i balans.
– Under de senaste åren har man dessutom höjt avgifterna kraftigt, inte minst lotsavgifterna. Den statliga andelen av sjö- och flygräddningsverksamheten är kraftigt underfinansierad och verkets anslag för kanaler och fritidsbåtsfarleder har inte räknats upp på många år. Detta leder till att kostnader som staten bör finansiera vältras över på handelssjöfarten. Att Sjöfartsverket nu genomför kraftiga besparingsåtgärder är i grunden bra, och helt nödvändigt för att kunna lösa en situation som blivit allt värre. Men flertalet av de åtgärder som föreslås visar med all önskvärd tydlighet att Sjöfartsverkets finansieringsmodell inte fungerar, säger Anders Hermansson.
Ökar risken för personal ombord
Beskedet om neddragningar oroar branschorganisationen. Färre helikopterbaser kommer att innebära ökade insatstider vilket ökar risken för personal ombord på fartyg och andra som kan vara beroende av sjö- eller flygräddning.
För svensk handel riskerar en kallställning av en isbrytare att leda till stängda farleder vilket får direkt påverkan på svensk basindustri, menar Svensk Sjöfart.
– Vi är naturligtvis bekymrade över de negativa effekter det här kan få. Det är viktigt att man ser över hur man kan minimera dessa effekter så långt det är möjligt, säger Anders Hermansson.
”Fullständigt oacceptabelt”
Mest uppseendeväckande är enligt branschorganisationen att Sjöfartsverket återigen vill höja avgifterna för sjöfarten med 250 miljoner kronor per år.
– Det är fullständigt oacceptabelt att näringslivet år efter år ska belastas för att vi har en myndighet som inte har en långsiktigt hållbar finansieringsmodell. Sverige är helt beroende av handel och sjöfarten är helt avgörande för att handeln ska fungera, så nu måste politiken ta tag i frågan om Sjöfartsverkets finansiering.