Sedan 1978 har den svenska flaggan vajat i aktern på cementbåten Sunnanvik, men nu är den halad och ersatt av en kanadensisk.

Fotograf: Privat

Kategori: Kultur | Torrlast

Svenska flaggan halad på Sunnanvik

Efter över 45 år med den svenska flaggan i aktern har nu klassiska cementfartyget Sunnanvik flaggats om till kanadensisk flagg inför en ny charter. Nu hoppas besättningen på svenskflaggade nybyggen.

Det var en känslosam dymmelonsdag för Per Ringbom, överstyrman på cementfartyget Sunnanvik. Inte speciellt på grund av den annalkande påskhelgen, utan snarare eftersom han var den som halade den svenska fanan i aktern på fartyget efter att ha varit med och seglat över Sunnanvik från Terneuzen i Nederländerna till sitt nya liv i Montreal i Kanada.

Per Ringbom halar den svenska flaggan. Han är överstyrman på Sunnanvik och har jobbat ombord i omgångar sedan 1991. Foto: Privat.

 – Det var känslosamt och tungt. Men vi var inte så många kvar från den gamla besättningen, vi var nio personer varav fyra svenskar och resten filippinare. Resten hade redan rest hem, säger han.

När Sjöfartstidningen når honom på telefon är han ensam svensk kvar ombord på fartyget som han ska lämna den 22 april.

– Det är mycket som ska lämnas över till den nya besättningen och inventeras. En del grejer ska skickas till andra fartyg, säger han.

En Sliteklassiker

Sunnanvik byggdes år 1978 i Hamburg av J.J. Sietas Schiffswerft och levererades samma år till Cementa AB. Fartyget har sedan dess haft Slite som hemmahamn och svensk flagg, även efter att hon såldes under 2003 till norska Torvald Klaveness & Co. Sunnanvik fortsatte att regelbundet gå på Slite fram till 2020 då Heidelberg Materials valde att inte förnya chartern för fartyget. Efter det har Sunnanvik bland annat gjort regelbundna resor från Danmark till Island, Grönland, Portugal och Nederländerna, samt en gång till Färöarna.

– Färöarna var den vackraste destinationen som Sunnanvik haft enligt alla som var med i besättningen, säger han.

Men nu stundar alltså en ny charter i Kanada.

– Sunnanvik har chartrats av CSL, Canada Steamship Lines och är deras första cementfartyg. Hon ska gå i en 15-årig charter för kanadensiska bolaget Lafarge som har cementfabriker runt om i Kanada och USA, säger han.

Dock är det osäkert hur lång tid Sunnanvik kommer att bli kvar i Kanada.

– Hon ska täcka upp i väntan på att de ska få leverans av ett nybygge senare i år. De lånar fartyget tills det kommer, sedan får vi se vad som händer, om de behåller henne eller om de lämnar tillbaka henne och om det i så fall blir en återinflaggning. Det hänger väl lite på tonnageskatten, säger Per Ringbom.

  • Montreal istället för Slite i aktern. Foto: Privat
  • Montreal istället för Slite i aktern. Foto: Privat
  • Sunnanvik lämnade Terneuzen i Nederländerna den 9 mars. Foto: Privat
  • Sunnanvik på plats i Kanada.

    Fotograf: Privat

En omtyckt arbetsplats

För många svenskar har Sunnanvik fått lite av en kultstämpel och har varit en omtyckt arbetsplats.

– Många har haft henne som en favorit, det är ett trevligt fartyg på alla sätt. Tar man väl hand om ett fartyg tar fartyget väl hand om oss ombord, säger han.

Sunnanvik ägs av Eureka Shipping, ett joint venture mellan SMT Shipping och CSL. Management för personalen ombord har svenska AdMare Ship Management.

– Vi i besättningen trivs väldigt bra hos AdMare, de tar väl hand om oss, säger Per Ringbom.

En annan förklaring till att fartyget fått en så stark kultstatus är eftersom de alltid välkomnat elever ombord.

– Vi har varit elevbåt i alla tider och vi har haft ett väldigt gott rykte som det också. Vi har försökt vårda eleverna, lyssna på vad de har för förväntningar innan de kommer hit och sedan fråga hur de upplevt sin tid när de ska lämna, säger han.

Har fått vingar

Även om det är ett fartyg byggt 1978 har Sunnanvik ändå fått smaka på den senaste tekniken. Under förra året monterades två segel på fördäck av typen VentoFoil, utvecklade av nederländska bolaget eConowind.

– Det är segel som fungerar likt flygplansvingar, fast med inbyggda fläktar, säger Per Ringbom.

Ambitionen är att fartygets bränsleförbrukning ska kunna minska med 10 procent. Under resan över till Kanada testade de vingseglen när fartyget låg stilla och drev.

Under fjolåret installerades två vingsegel på Sunnanvik. Foto: Privat

– Uppskattningsvis gjorde de att vi fick 0,3 knop extra i ballast när vi drev. Det kan låta lite, men det gör ändå någonting, säger han.

För hans del väntar nu ett kliv över till Östanvik som tillsammans med Furuvik och Ulvik är de kvarvarande svenskflaggade cementbåtarna. Men snart kan de bli fler.

– Det ska komma två nybyggen under nästa år och planen är att ett av dem ska få svensk flagg. Vi hoppas, säger Per Ringbom.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.